Pinnen en externe fixatie bij een kat


Heeft een kat zeven levens?

Bij volgende patiënt zou je dit bijna denken.
Tijger is een 2 jaar oude rode je-weet-wel kater. Hij kwam 2 weken geleden onder de auto en had achteraf gezien nog geluk gehad. Zoals je hiernaast kunt zien, heeft hij 'slechts' zijn achterpoten gebroken. Helaas dan wel zowel links als rechts en ook nog zijn onderbeen.

Een geluk voor Tijger is dat hij geen gescheurde blaas/plasbuis heeft en dat zijn bekken niet gebroken is.Rechts heeft Tijger een groeischijffractuur welke, ondanks zijn leeftijd (2 jaar), na repositie uit zichzelf al rotatiestabiel is. Deze hebben we met een pin gefixeerd.

Links in zijn bovenbeen is een multipele fractuur en 4 fractuurstukken. Middels een i.m. pin en cerclage lengteas is deze hersteld. Deze fractuur is nu echter niet rotatie stabiel en dat hebben we hersteld door een externe fixatie te plaatsen.

Het onderbeen hebben we gefixeerd door middel van een externe fixatie. Door de breuk hier niet te openen hersteld deze breuk sneller. Nadeel is de niet helemaal (voor de foto) rechte stabilisering. Voor Tijger is dit echter geen enkel probleem. Over 6 weken is in ieder geval deze breuk alweer genezen. De andere moeten we controleren met röntgenbeelden.

Na 3 dagen loopt Tijger weer rond in zijn hok.

Helaas treed er wel een complicatie op. In een huidwond aan zijn hak hebben zich maden ontwikkeld. Tijger gaat weer onder narcose en ook dit euvel wordt verholpen door wassingen met en madendodend middel. De dagen hierna is zijn achterpootje heel dik en heeft hij koorts.
Na 3 dagen gaat dit echter weer beter. Hij is nu terug bij zijn baasje en Tijger heeft nu waarschijnlijk nog maar 4 levens te gaan.

Ach wij zijn al blij met 1 leven!

 

info@orthopediebijdieren.nl

Graveneslaan 1
7576 BE Oldenzaal
0541 533 220

Algemene voorwaarden
Privacy
Legal
Cookies
Affiliate of Mars, Inc.