Rugtumor SjanneSinds een aantal maanden begint deze labrador, Sjanne, vage klachten te krijgen waaronder moeilijker overeind kunnen komen.

De dierenarts maakt in eerste instantie een röntgenfoto en ziet aan de rug niets bijzonders. Toevalig ontdekt zij een verdachte plek in de buik en besluit de hond door te sturen voor een echo bij een specialist. Deze constateert dat er niks mis is in de buik van Sjanne.

Eind december beginnen de klachten steeds erger te worden. De grootste klacht is dat Sjanne 'dronken' loopt en dit verergert snel.

Hierop hebben ook wij eerst een gewone röntgenfoto gemaakt waar ook nu niets afwijkends op te zien was.

Op de hierna genomen contrastfoto's werd de oorzaak duidelijker: boven de wervellichamen loopt het ruggemerg, deze is nu zichtbaar gemaakt met contrastmiddel. Ter plaatse van de pijl is het ruggemerg ingedeukt door een tumor.

Na overleg met de veterinair radioloog hebben we besloten Sjanne te opereren. Ze kon nu ook niet meer plassen en niet meer lopen. Haar achterhand was verlamd.

Hiernaast ziet u het beeld tijdens de operatie: Er wordt een gat gezaagd in een van de wervels zodat we op het ruggemerg kijken.

Met de rechter pijl geven wij het ruggemerg aan wat, zoals u ziet, in de verdrukking zit door de met de linker pijl aangegeven tumor.

De tumor trekken we nu met het tangetje links uit het ruggemerg.

Ongelooflijk is het om te zien dat Sjanne niet al veel eerder verlamd was, omdat de ruimte die er voor het ruggemerg overbleef erg klein was.


Dit is de tumor die eruit is gekomen. 2 cm lang en 0,5 cm dik. Mooi afgerond en in 1 stuk verwijderd.

Met de pijl op het rechter plaatje wordt het ruggemerg aangegeven en het omcirkelde gedeelte is de tumor.

Twee dagen later is het alweer mogelijk om met lichte ondersteuning Sjanne uit te laten.Het is 17 maanden heel goed gegaan, ze had een leven als een normale hond. Spelen, uitgaan enz.

In Juli 2007 begonnen er enkele symptomen op te treden zoals enigszins zwalkend lopen en niet graag meer wandelen. Deze symptomen in combinatie met het lichamelijk onderzoek (Sjanne corrigeerde de reflex, het dubbel zetten van de achterpoten, niet meer) deden ons besluiten om weer foto's van de rug met en zonder contrast te maken.

Uit de röntgenfoto's bleek dat er weer een tumor was gegroeid op dezelfde hoogte, dat wil zeggen rond lumbale wervel 3 maar dan aan de andere zijde. Je kunt ook mooi zien dat het ruggemerg hier mooi naar links kan uitpuilen omdat daar ruimte gemaakt is door de vorige operatie.

Na overleg met de faculteit Utrecht is ook nog besloten een MRI scan te laten doen en deze, samen met de röntgenfoto's, hebben we naar de radioloog gestuurd omdat we wilden inschatten of een nieuwe operatie zinvol was. Echter op de vraag of de tumor dit keer in de vliezen van het ruggemerg was gegroeid, konden zij ook niet met zekerheid uitsluitsel geven.

Na wat wikken en wegen hebben we toch besloten Sjanne nogmaals te opereren. De tumor had het bot van de wervel aangetast en zat vastgeplakt aan het buitenste ruggemergvlies. We hebben de tumor verwijderd maar zo mooi in één stuk als de vorige keer is helaas niet gelukt. We waren desondanks erg tevreden en hoopten dat ze de volgende dag alweer kon staan/lopen. Dat duurde echter toch nog een aantal dagen.

 

 

info@orthopediebijdieren.nl

Graveneslaan 1
7576 BE Oldenzaal
0541 533 220

Algemene voorwaarden
Privacy
Legal
Cookies
Affiliate of Mars, Inc.